L’Aeri de Montserrat celebra 90 anys de servei sostenible i solidari

L’Aeri de Montserrat celebra 90 anys de servei sostenible i solidari

El passat divendres 8 d’octubre va tenir lloc la celebració del 90è aniversari de l’Aeri de Montserrat, un esdeveniment que l’any passat va quedar ajornat a causa de les restriccions per la pandèmia. Va ser un acte privat que es va celebrar dins les instal·lacions de l’Aeri i al qual van acudir nombrosos convidats, amb la presència destacada del Pare Abat de Montserrat, Manel Gasch, i el vicepresident del Govern de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró.

L’acte es va iniciar amb una breu presentació de l’actual director de l’Aeri de Montserrat, l’Hèctor García. Aquest va donar la benvinguda a l’acte tot fent un breu repàs a la trajectòria d’aquest mitjà de transport. En les seves paraules va voler destacar la ferma aposta per la responsabilitat social com a model de gestió per tal de generar un impacte econòmic, social i ambiental positiu en l’entorn i la societat.

Tot seguit, el grup de teatre i animació Companyia Robert Gobern va pujar a l’escenari per fer una divertida representació que repassava els 90 anys d’història de l’Aeri, des dels seus inicis fins a l’actualitat.

A continuació, van tenir lloc els parlaments. En primer lloc, el del Pare Abat de Montserrat, Manel Gasch, el qual va voler agrair la tasca de l’Aeri i la seva contribució al desenvolupament econòmic, social, turístic de l’Abadia de Montserrat, de la qual l’Aeri forma part des de 2018. Finalment, el vicepresident del Govern de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró, va prendre la paraula. Aquest va destacar la importància de l’Aeri com a obra d’enginyeria que compleix els requisits del model de mobilitat que s’està impulsant des del govern català: col·lectiu, interconnectat, descarbonitzat i gestionat des de Catalunya.

L’acte va concloure amb un vol en l’Aeri de Montserrat per a tots els convidats que van voler tornar a viure l’experiència de pujar a Montserrat i un petit mos.

L’Aeri de Montserrat porta més de 90 anys pujant i baixant persones que visiten el Santuari de Montserrat. Des de 1930, any de la seva posada en funcionament, més de 17 milions de viatgers han arribat a Montserrat gaudint d’una manera segura de les vistes espectaculars de la muntanya i del monestir, en un trajecte de 5 minuts de durada.

L’Aeri, que ja va ser una proposta molt innovadora per l’època –ja incorporava criteris de sostenibilitat i innovació-, actualment va més enllà de ser una alternativa segura i ràpida al transport per carretera: promou la mobilitat sostenible. Viatjar amb l’Aeri representa una reducció mitjana d’emissions de CO2 del 70% respecte a un cotxe de motor de combustió i un impacte quasi nul en contaminació acústica –la qual cosa ajuda a preservar la biodiversitat i la qualitat de l’aire de la muntanya de Montserrat-. Des del punt de vista de la dimensió econòmica, l’Aeri prioritza la contractació de petites empreses del territori (més del 70% de proveïdors són de proximitat).

L’Aeri és a més un projecte que aposta per la responsabilitat social corporativa, destinant una tercera part dels seus beneficis a l’acció social, amb especial sensibilitat a les persones més vulnerables, a través de col·laboracions amb la Creu Roja, Càritas i l’Escolania de Montserrat. Lluitar contra la fam i la pobresa, promoure una educació de qualitat i accelerar la inclusió són una prioritat per a treballar conjuntament amb entitats del territori.

Des de l’Aeri volem agrair a tots els que heu format part de la nostra història, i als que vau acudir a la celebració dels nostres primers 90 anys. Gràcies i per molts anys més.