Descobrir Montserrat a través de la ruta de les ermites

Ruta de les Ermites de Montserrat

Descobrir Montserrat a través de la ruta de les ermites

Natura, paisatges, cultura, espiritualitat… El parc natural de Montserrat és un entorn únic on pots viure tota mena d’experiències. I a l’Aeri de Montserrat et volem portar muntanya amunt per viure-les totes.  

Sabies que a Montserrat hi ha repartides fins a 15 antigues ermites? I que moltes d’aquestes són anteriors a la construcció del Monestir?

Les més conegudes, com l’ermita de Sant Miquel o l’ermita de Sant Joan, són les més properes al Monestir. Però d’altres es troben en indrets més singulars a l’interior de la muntanya. I mentre algunes estan més o menys ben conservades, d’altres es troben pràcticament en runes

La totalitat d’elles foren abandonades pels ermitans l’any 1811 tot fugint de la invasió francesa. Només unes poques van tornar a ser habitades, essent abandonades definitivament cap a l’any 1822.

En el següent enllaç us proposem una ruta per tal de conèixer-les totes. Es tracta d’un trajecte circular amb certa exigència, que recorre pendents, baixades i corriols. Podeu trobar d’altres rutes més fàcils per tal d’acostar-vos a algunes de les ermites. Però hem triat aquesta que permet enllaçar-les totes. 

Powered by Wikiloc
 • La primera de les ermites del recorregut és l’ermita de Sant Miquel, considerada per molts la construcció més antiga de la zona, está dedicada a Sant Miquel, el patró de la muntanya de Montserrat des del s.III.
 • L’ermita de Sant Jaume va ser construïda al voltant d’una cova natural i disposa d’unes vistes excel·lents sobre el Monestir i sobre gran part del massís de Montserrat.
 • L’ermita de Santa Caterina es va construir al s.XVII al costat de les antigues ruïnes de l’ermita de Sant Pere. Enderrocada l’any 1677, era una ermita molt poc visitada ja que no quedava al peu del camí principal.
 • L’actual ermita de Sant Joan va ser construïda l’any 1869 sobre l’antiga ermita de Sant Joan Baptista. Al s.XX s’hi va construir també un restaurant que en l’actualitat ja ha desaparegut, és per això que les antigues restes de l’ermita i del restaurant es mesclen.
 • A l’ermita de Sant Onofre només s’hi podia accedir a peu a través d’unes escales excavades sobre roca i un pont de fusta. A l’estar situada a la vessant de la muntanya, gaudia de molt bones vistes.
 • L’ermita de Santa Magdalena estava situada prop del seu emplaçament actual on hi havia construït el Castell d’Otger, reconvertit en ermita l’any 1498. Avui en dia, només hi trobem restes de murs, terrasses i de l’antic Castell.
 • De l’ermita de Sant Martí en queden poques senyals. Actualment la construcció és un habitacle que utilitzen els escaladors com a refugi.
 • L’actual ermita de Sant Jeroni és de recent construcció i la seva ubicació queda lluny de l’ermita original. Juntament amb l’ermita de Sant Antoni, és de les que més lluny es troben del Monestir.
 • L’ermita de Sant Antoni està situada sobre l’anomenada “Paret dels Diables” i davant d’un dels símbols més conegut de Montserrat, el Cavall Bernat. Gràcies a la seva alçada permet gaudir d’unes vistes espectaculars.
 • L’existència de l’ermita de Sant Salvador està documentada des de principis del s.XIII. Situada sota una balma, actualment només en queden algunes restes. En el seu lloc hi ha una construcció moderna d’ús per als escaladors.
 • Les restes de l’antiga ermita de la Santíssima Trinitat es troben en un lloc força pla i assolellat, adossat a l’extrem oriental de les roques dels Flautats. Havia estat l’ermita més gran de totes, amb planta baixa i pis superior, i per això era coneguda com “el palau de les ermites”.