Descobrir Montserrat a través de la ruta de les ermites

Ruta de les Ermites de Montserrat

Descobrir Montserrat a través de la ruta de les ermites

Natura, paisatges, cultura, espiritualitat… El parc natural de Montserrat és un entorn únic on pots viure tota mena d’experiències. I a l’Aeri de Montserrat et volem portar muntanya amunt per viure-les totes.  

Sabies que a Montserrat hi ha repartides fins a 15 antigues ermites? I que moltes d’aquestes són anteriors a la construcció del Monestir?

Les més conegudes, com l’ermita de Sant Miquel o l’ermita de Sant Joan, són les més properes al Monestir. Però d’altres es troben en indrets més singulars a l’interior de la muntanya. I mentre algunes estan més o menys ben conservades, d’altres es troben pràcticament en runes

La totalitat d’elles foren abandonades pels ermitans l’any 1811 tot fugint de la invasió francesa. Només unes poques van tornar a ser habitades, essent abandonades definitivament cap a l’any 1822.

En el següent enllaç us proposem una ruta per tal de conèixer-les totes. Es tracta d’un trajecte circular amb certa exigència, que recorre pendents, baixades i corriols. Podeu trobar d’altres rutes més fàcils per tal d’acostar-vos a algunes de les ermites. Però hem triat aquesta que permet enllaçar-les totes. 

Powered by Wikiloc
 • La primera de les ermites del recorregut és l’ermita de Sant Miquel, considerada per molts la construcció més antiga de la zona, está dedicada a Sant Miquel, el patró de la muntanya de Montserrat des del s.III.
 • L’ermita de Sant Jaume va ser construïda al voltant d’una cova natural i disposa d’unes vistes excel·lents sobre el Monestir i sobre gran part del massís de Montserrat.
 • L’ermita de Santa Caterina es va construir al s.XVII al costat de les antigues ruïnes de l’ermita de Sant Pere. Enderrocada l’any 1677, era una ermita molt poc visitada ja que no quedava al peu del camí principal.
 • L’actual ermita de Sant Joan va ser construïda l’any 1869 sobre l’antiga ermita de Sant Joan Baptista. Al s.XX s’hi va construir també un restaurant que en l’actualitat ja ha desaparegut, és per això que les antigues restes de l’ermita i del restaurant es mesclen.
 • A l’ermita de Sant Onofre només s’hi podia accedir a peu a través d’unes escales excavades sobre roca i un pont de fusta. A l’estar situada a la vessant de la muntanya, gaudia de molt bones vistes.
 • L’ermita de Santa Magdalena estava situada prop del seu emplaçament actual on hi havia construït el Castell d’Otger, reconvertit en ermita l’any 1498. Avui en dia, només hi trobem restes de murs, terrasses i de l’antic Castell.
 • De l’ermita de Sant Martí en queden poques senyals. Actualment la construcció és un habitacle que utilitzen els escaladors com a refugi.
 • L’actual ermita de Sant Jeroni és de recent construcció i la seva ubicació queda lluny de l’ermita original. Juntament amb l’ermita de Sant Antoni, és de les que més lluny es troben del Monestir.
 • L’ermita de Sant Antoni està situada sobre l’anomenada “Paret dels Diables” i davant d’un dels símbols més conegut de Montserrat, el Cavall Bernat. Gràcies a la seva alçada permet gaudir d’unes vistes espectaculars.
 • L’existència de l’ermita de Sant Salvador està documentada des de principis del s.XIII. Situada sota una balma, actualment només en queden algunes restes. En el seu lloc hi ha una construcció moderna d’ús per als escaladors.
 • Les restes de l’antiga ermita de la Santíssima Trinitat es troben en un lloc força pla i assolellat, adossat a l’extrem oriental de les roques dels Flautats. Havia estat l’ermita més gran de totes, amb planta baixa i pis superior, i per això era coneguda com “el palau de les ermites”.Les galetes tècniques són estrictament necessàries perquè la nostra pàgina web funcioni i hi puguis navegar. Aquest tipus de galetes són les que, per exemple, ens permeten identificar-te, donar-te accés a determinades parts restringides de la pàgina si fos necessari, o recordar diferents opcions o serveis que ja has seleccionat, com les teves preferències de privacitat. Per això, estan activades per defecte, i no és necessària la teva autorització al respecte. A través de la configuració del teu navegador, pots bloquejar o alertar de la presència d’aquest tipus de galetes, si bé aquest bloqueig afectarà el correcte funcionament de les diferents funcionalitats de la nostra pàgina web.


Les galetes d’anàlisi ens permeten estudiar la navegació dels usuaris de la nostra pàgina web en general (per exemple, quines seccions de la pàgina són les més visitades, quins serveis s’utilitzen més i si funcionen correctament, etc.). A partir de la informació estadística sobre la navegació a la nostra pàgina web, podem millorar tant el propi funcionament de la pàgina com els diferents serveis que ofereix. Per tant, aquestes galetes no tenen una finalitat publicitària, sinó que únicament serveixen perquè la nostra pàgina web funcioni millor i s’adapti als nostres usuaris en general. Activant-les contribuiràs a aquesta millora continua. Pots activar o desactivar aquestes galetes marcant la casella corresponent, ja que estan desactivades per defecte.


Les galetes d’anàlisi ens permeten estudiar la navegació dels usuaris de la nostra pàgina web en general (per exemple, quines seccions de la pàgina són les més visitades, quins serveis s’utilitzen més i si funcionen correctament, etc.). A partir de la informació estadística sobre la navegació a la nostra pàgina web, podem millorar tant el propi funcionament de la pàgina com els diferents serveis que ofereix. Per tant, aquestes galetes no tenen una finalitat publicitària, sinó que únicament serveixen perquè la nostra pàgina web funcioni millor i s’adapti als nostres usuaris en general. Activant-les contribuiràs a aquesta millora continua. Pots activar o desactivar aquestes galetes marcant la casella corresponent, ja que estan desactivades per defecte.


Les galetes de funcionalitat ens permeten recordar les teves preferències, per personalitzar a la teva mida determinades característiques i opcions generals de la nostra pàgina web, cada vegada que hi accedeixis (per exemple, l’idioma en què se’t presenta la informació, les seccions marcades com a favorites, el teu tipus de navegador, etc.). Per tant, aquest tipus de galetes no tenen una finalitat publicitària, sinó que activant-les milloraràs la funcionalitat de la pàgina web (per exemple, adaptant-se al teu tipus de navegador) i la seva personalització d’acord amb les teves preferències (per exemple, presentant la informació en l’idioma que hagis triat en anteriors ocasions), fet que contribuirà a la facilitat, usabilitat i comoditat de la nostra pàgina durant la teva navegació. Pots activar o desactivar aquestes galetes marcant la casella corresponent, ja que estan desactivades per defecte.


Les galetes de publicitat ens permeten la gestió dels espais publicitaris inclosos a la nostra pàgina web d’acord amb criteris com el contingut mostrat o la freqüència en què es mostren els anuncis. Així per exemple, si se t’ha mostrat vàries vegades un mateix anunci a la nostra pàgina web, i no has mostrat un interès personal fent-hi clic, aquest no tornarà a aparèixer. En resum, activant aquest tipus de galetes, la publicitat mostrada a la nostra pàgina web serà més útil i diversa, i menys repetitiva. Pots activar o desactivar aquestes galetes marcant la casella corresponent, ja que estan desactivades per defecte.
Perquè ho entenguis de forma molt senzilla, et posarem un exemple fictici: si les teves últimes cerques a la web estiguessin relacionades amb la literatura de suspens, et mostraríem publicitat sobre llibres de suspens. Por tant, activant aquest tipus de galetes, la publicitat que et mostrem a la nostra pàgina web no serà genèrica, sinó que estarà orientada a les teves cerques, gustos i interessos, i per tant, ajustades exclusivament a tu. Pots activar o desactivar aquestes galetes marcant la casella corresponent, ja que estan desactivades per defecte.

GUARDAR

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a analitzar els nostres serveis. Si consents la seva instal·lació prem "Acceptar Cookies" o també pots configurar les teves preferències prement "Configurar Cookies". Més informació a la nostra "Política de Cookies".