75 anys de l’entronització de la Mare de Déu de Montserrat

Dia de la Mare de Déu 2022

75 anys de l’entronització de la Mare de Déu de Montserrat

El 27 d’abril se celebra la festa de la Mare de Déu de Montserrat, Patrona de Catalunya. Aquest any però, es tracta d’una data encara més especial, ja que es commemora el 75è aniversari de la seva entronització. 

Va ser el 27 d’abril de 1947, quan la Mare de Déu va ocupar el seu tron actual. La idea va sorgir del sagristà major de la basílica, el Pare Adalbert Franquesa i l’Abat Aureli M. Escarré. L’esdeveniment es va plantejar com una “reconciliació nacional” on l’ofrena del tron es va convertir en un signe de fraternitat en uns moments en què la societat catalana estava esquinçada per la postguerra. Per celebrar aquesta efemèride s’han organitzat diferents actes.

Els festejos, com altres anys, s’inicien el dia 26 amb la Vetlla de Santa Maria, en aquesta ocasió, presidida pel Pare Abat Manel Gasch. De fa anys, la tarda del 26 d’abril, el Santuari s’omple de joves que hi arriben per compartir un ambient de germanor i amistat amb actuacions musicals, lectures especials i càntics de salms, que culminen amb l’Eucaristia de la Vetlla.

El mateix dia 27, la Diada de la Mare de Déu de Montserrat inclou nombrosos actes folklòrics i festius, com ara cobles, colles castelleres, ballada de sardanes… Entre aquests actes, destaquen les celebracions litúrgiques, com l’eucaristia de la festivitat, que es pot seguir per diversos mitjans de comunicació locals i per Internet.

Juntament amb les activitats que tenen lloc a la Muntanya de Montserrat, els dies anteriors i posteriors, les 10 diòcesis amb seu a Catalunya, compartiran la celebració amb una eucaristia en acció de gràcies i ofrena a la Mare de Déu de Montserrat, amb el lema: “Al voltant de Santa Maria amb els nostres bisbes”.

A l’Aeri de Montserrat us proposem viure amb nosaltres aquests dies tan especials, tot convidant-vos a visitar la Mare de Déu de Montserrat durant tot l’any.