L’Aeri, al llibre “Impremta i biblioteca a l’Hospital Militar de Montserrat (1936-1939)”

L’Aeri, al llibre “Impremta i biblioteca a l’Hospital Militar de Montserrat (1936-1939)”

L’Aeri de Montserrat apareix dins l’obra “Impremta i biblioteca a l’Hospital Militar de Montserrat (1936-1939)” de l’Àngels Rius i Bou, publicat aquest 2023 per Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

El llibre ens parla dels fets que van ocórrer a Montserrat durant la guerra civil, quan els monjos de Montserrat van haver de fugir del monestir i aquest va ser confiscat per la Generalitat de Catalunya. El recinte va esdevenir un hospital militar on, posteriorment i aprofitant la magnífica impremta que els monjos havien deixat al monestir, s’hi van imprimir llibres i es va organitzar una biblioteca per als soldats republicans.  

En les seves pàgines trobem documents com aquest, on s’instava a la direcció de l’Aeri a cedir part dels seus espais per col·laborar amb el govern de la Generalitat. 

Una obra que presenta novetats sobre la història de Montserrat

El llibre, dona a conèixer la instal·lació de dependències de l’Exèrcit de l’Est, primer a la Colònia Puig i, posteriorment, a Montserrat amb la creació d’un hospital militar conegut com a Clínica Z. 

S’hi explica la vida quotidiana d’artistes, sanitaris, treballadors, mossos d’esquadra (per primera vegada es dona a conèixer el nom de cada un dels mossos que van estar a Montserrat), polítics, nens i refugiats. Fins i tot inclou un informe inèdit dels espies que rondaven per les dependències del monestir, de cara a un possible assalt de les tropes franquistes cap a finals de la guerra.

S’estudia també la creació d’una biblioteca que va sobreviure a la retirada de l’exèrcit, destinada a la formació política i cultural dels soldats. Aquesta incloïa prop de 150 títols d’obres bàsicament de sociologia i política, d’autors considerats, molts d’ells, revolucionaris i que van restar al monestir fins al dia d’avui. És l’únic exemple conegut d’una biblioteca de l’exèrcit republicà espanyol, impulsat per les Milícias de la Cultura, que ha sobreviscut, donades les circumstàncies de la retirada i de la política d’aniquilació del llibre posterior a la guerra civil.

Finalment, s’hi presenta la creació del segell editorial Ediciones Literarias del Ejército del Este, amb la presència del poeta Manuel Altolaguirre, que feu estada com a soldat a Montserrat. S’estudien títols, fins ara no identificats, d’aquest segell editorial i detalls inèdits sobre la confecció del paper d’autèntiques edicions de bibliòfil d’obres de poetes com Neruda, Vallejo i Prados.

Es tracta doncs d’un treball molt interessant i excel·lentment documentat que, des d’aquestes línies, us volem recomanar molt especialment. 

L’obra: 

Àngels Rius i Bou:
Impremta i biblioteca a l’Hospital Militar de Montserrat (1936-1939)
Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2023.- (Biblioteca Abat Oliba, 3315)
Más información a: http://bit.ly/3KPVLVR
Les galetes tècniques són estrictament necessàries perquè la nostra pàgina web funcioni i hi puguis navegar. Aquest tipus de galetes són les que, per exemple, ens permeten identificar-te, donar-te accés a determinades parts restringides de la pàgina si fos necessari, o recordar diferents opcions o serveis que ja has seleccionat, com les teves preferències de privacitat. Per això, estan activades per defecte, i no és necessària la teva autorització al respecte. A través de la configuració del teu navegador, pots bloquejar o alertar de la presència d’aquest tipus de galetes, si bé aquest bloqueig afectarà el correcte funcionament de les diferents funcionalitats de la nostra pàgina web.


Les galetes d’anàlisi ens permeten estudiar la navegació dels usuaris de la nostra pàgina web en general (per exemple, quines seccions de la pàgina són les més visitades, quins serveis s’utilitzen més i si funcionen correctament, etc.). A partir de la informació estadística sobre la navegació a la nostra pàgina web, podem millorar tant el propi funcionament de la pàgina com els diferents serveis que ofereix. Per tant, aquestes galetes no tenen una finalitat publicitària, sinó que únicament serveixen perquè la nostra pàgina web funcioni millor i s’adapti als nostres usuaris en general. Activant-les contribuiràs a aquesta millora continua. Pots activar o desactivar aquestes galetes marcant la casella corresponent, ja que estan desactivades per defecte.


Les galetes d’anàlisi ens permeten estudiar la navegació dels usuaris de la nostra pàgina web en general (per exemple, quines seccions de la pàgina són les més visitades, quins serveis s’utilitzen més i si funcionen correctament, etc.). A partir de la informació estadística sobre la navegació a la nostra pàgina web, podem millorar tant el propi funcionament de la pàgina com els diferents serveis que ofereix. Per tant, aquestes galetes no tenen una finalitat publicitària, sinó que únicament serveixen perquè la nostra pàgina web funcioni millor i s’adapti als nostres usuaris en general. Activant-les contribuiràs a aquesta millora continua. Pots activar o desactivar aquestes galetes marcant la casella corresponent, ja que estan desactivades per defecte.


Les galetes de funcionalitat ens permeten recordar les teves preferències, per personalitzar a la teva mida determinades característiques i opcions generals de la nostra pàgina web, cada vegada que hi accedeixis (per exemple, l’idioma en què se’t presenta la informació, les seccions marcades com a favorites, el teu tipus de navegador, etc.). Per tant, aquest tipus de galetes no tenen una finalitat publicitària, sinó que activant-les milloraràs la funcionalitat de la pàgina web (per exemple, adaptant-se al teu tipus de navegador) i la seva personalització d’acord amb les teves preferències (per exemple, presentant la informació en l’idioma que hagis triat en anteriors ocasions), fet que contribuirà a la facilitat, usabilitat i comoditat de la nostra pàgina durant la teva navegació. Pots activar o desactivar aquestes galetes marcant la casella corresponent, ja que estan desactivades per defecte.


Les galetes de publicitat ens permeten la gestió dels espais publicitaris inclosos a la nostra pàgina web d’acord amb criteris com el contingut mostrat o la freqüència en què es mostren els anuncis. Així per exemple, si se t’ha mostrat vàries vegades un mateix anunci a la nostra pàgina web, i no has mostrat un interès personal fent-hi clic, aquest no tornarà a aparèixer. En resum, activant aquest tipus de galetes, la publicitat mostrada a la nostra pàgina web serà més útil i diversa, i menys repetitiva. Pots activar o desactivar aquestes galetes marcant la casella corresponent, ja que estan desactivades per defecte.
Perquè ho entenguis de forma molt senzilla, et posarem un exemple fictici: si les teves últimes cerques a la web estiguessin relacionades amb la literatura de suspens, et mostraríem publicitat sobre llibres de suspens. Por tant, activant aquest tipus de galetes, la publicitat que et mostrem a la nostra pàgina web no serà genèrica, sinó que estarà orientada a les teves cerques, gustos i interessos, i per tant, ajustades exclusivament a tu. Pots activar o desactivar aquestes galetes marcant la casella corresponent, ja que estan desactivades per defecte.

GUARDAR

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a analitzar els nostres serveis. Si consents la seva instal·lació prem "Acceptar Cookies" o també pots configurar les teves preferències prement "Configurar Cookies". Més informació a la nostra "Política de Cookies".