03 març L’Aeri, al llibre “Impremta i biblioteca a l’Hospital Militar de Montserrat (1936-1939)”
L’Aeri de Montserrat apareix dins l’obra “Impremta i biblioteca a l’Hospital Militar de Montserrat (1936-1939)” de l’Àngels Rius i Bou, publicat aquest 2023 per Publicacions de l’Abadia de Montserrat.
El llibre ens parla dels fets que van ocórrer a Montserrat durant la guerra civil, quan els monjos de Montserrat van haver de fugir del monestir i aquest va ser confiscat per la Generalitat de Catalunya. El recinte va esdevenir un hospital militar on, posteriorment i aprofitant la magnífica impremta que els monjos havien deixat al monestir, s’hi van imprimir llibres i es va organitzar una biblioteca per als soldats republicans.
En les seves pàgines trobem documents com aquest, on s’instava a la direcció de l’Aeri a cedir part dels seus espais per col·laborar amb el govern de la Generalitat.
Una obra que presenta novetats sobre la història de Montserrat
El llibre, dona a conèixer la instal·lació de dependències de l’Exèrcit de l’Est, primer a la Colònia Puig i, posteriorment, a Montserrat amb la creació d’un hospital militar conegut com a Clínica Z.
S’hi explica la vida quotidiana d’artistes, sanitaris, treballadors, mossos d’esquadra (per primera vegada es dona a conèixer el nom de cada un dels mossos que van estar a Montserrat), polítics, nens i refugiats. Fins i tot inclou un informe inèdit dels espies que rondaven per les dependències del monestir, de cara a un possible assalt de les tropes franquistes cap a finals de la guerra.
S’estudia també la creació d’una biblioteca que va sobreviure a la retirada de l’exèrcit, destinada a la formació política i cultural dels soldats. Aquesta incloïa prop de 150 títols d’obres bàsicament de sociologia i política, d’autors considerats, molts d’ells, revolucionaris i que van restar al monestir fins al dia d’avui. És l’únic exemple conegut d’una biblioteca de l’exèrcit republicà espanyol, impulsat per les Milícias de la Cultura, que ha sobreviscut, donades les circumstàncies de la retirada i de la política d’aniquilació del llibre posterior a la guerra civil.
Finalment, s’hi presenta la creació del segell editorial Ediciones Literarias del Ejército del Este, amb la presència del poeta Manuel Altolaguirre, que feu estada com a soldat a Montserrat. S’estudien títols, fins ara no identificats, d’aquest segell editorial i detalls inèdits sobre la confecció del paper d’autèntiques edicions de bibliòfil d’obres de poetes com Neruda, Vallejo i Prados.
Es tracta doncs d’un treball molt interessant i excel·lentment documentat que, des d’aquestes línies, us volem recomanar molt especialment.
L’obra:
Àngels Rius i Bou:
Impremta i biblioteca a l’Hospital Militar de Montserrat (1936-1939)
Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2023.- (Biblioteca Abat Oliba, 3315)
Más información a: http://bit.ly/3KPVLVR