El camí Ignasià al seu pas per Montserrat

El camí Ignasià al seu pas per Montserrat

El Camí Ignasià recrea l’itinerari que el cavaller Ignasi de Loiola va recórrer l’any 1522, des de Loiola (Azpeitia, País Basc), el seu poble natal, fins a Manresa, ciutat on va fer estada durant 11 mesos abans de viatjar a Terra Santa. Manresa es va convertir des d’aleshores en l’emplaçament clau en la vida i obra del Sant. És en aquesta ciutat on Sant Ignasi, fundador de l’orde de la Companyia de Jesús (Jesuïtes), va tenir les experiències místiques i espirituals que van inspirar-lo en la redacció de la seva obra principal: els Exercicis Espirituals.  La ruta, dividida avui dia en 27 etapes, transcorre durant 650 km per cinc comunitats autònomes: País Basc, La Rioja, Navarra, Aragó i Catalunya. 

L’última etapa del Camí Ignasià transcorre a la comarca del Bages, dins del territori del Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central. Un traçat on gaudirem d’espectaculars panoràmiques de Montserrat. També ens endinsarem en un paisatge modelat pel passat fortament vitivinícola de la comarca que ens ha deixat d’herència un extens patrimoni de pedra seca.  

La ruta s’inicia a la plaça de l’Abadia de Montserrat i continua pel Camí dels Degotalls. Per davant, ens espera una caminada majoritàriament amb tendència descendent excepte el tram que culmina a la serra de Montlleó, on trobem la pujada més remarcable de l’etapa. Un cop aquí, el terreny ja se suavitza fins a arribar a Manresa. La Cova de Sant Ignasi ens marcarà el final d’etapa i d’aquest camí.

UN CAMÍ ON DESCOBRIREU ALGUNES DE LES JOIES BAGES

El camí està senyalitzat amb rajoles amb un sol i amb fletxes de color taronja. L’etapa s’inicia a l’Abadia de Montserrat on hi podeu arribar amb l’Aeri de Montserrat. És allí on el cavaller Ignasi, ja convençut que la seva vida s’encaminaria cap a la recerca de Déu, va decidir deixar l’espasa als peus de la Mare de Déu de Montserrat i desprendre’s dels seus vestits de noble per entregar-los a un pobre, abans d’iniciar el camí cap a Manresa. 

La ruta us durà fins a Monistrol de Montserrat, un dels quatre Portals a la Muntanya de Montserrat. És una vila antiga, cruïlla del Camí Ral de Barcelona a Manresa amb el camí de pelegrinatge a l’abadia. El poble apareix citat ja en documents del segle X i conserva actualment un interessant nucli d’estil medieval i renaixentista. Passareu per Marganell, un petit poble ubicat a dins del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat que brinda un paisatge magnífic del massís montserratí. De Marganell, també destaquen els seus itineraris romànics, que inclouen l’antic monestir de Santa Cecília, l’església de Sant Esteve i el monestir de Sant Benet. 

Al pas per Castellbell i el Vilar, el camí transcorre pel nucli de Sant Cristòfol de Castellbell, entre camps de cultiu i esglésies romàniques com la de Sant Jaume i Sant Cristòfol de Castellbell. És aquí on l’any 1522, estant allotjat al mas de l’Enric de camí cap a Manresa, el pelegrí Ignasi va fer construir un pou. Des de llavors, aquest pou sempre ha brollat i mai hi ha faltat aigua. Per aquest motiu al poble se’l coneix com el Pou dels Miracles. 

Castellgalí, situat en un punt estratègic, esdevé una cruïlla de camins amb una forta tradició de pelegrins. El Camí de Sant Jaume i el Camí Oliba conflueixen aquí amb la Ruta Ignasiana que travessa pel bell mig del municipi. També és una cruïlla de rius gràcies a l’aiguabarreig del Llobregat i el Cardener. 

Finalment, el camí ens porta a Manresa on, des del mirador de la torre de Santa Caterina es pot gaudir d’una excel·lent panoràmica del conjunt monumental format per la Cova de Sant Ignasi, la Seu i el Pont Vell sobre el Cardener. Serà el preludi del que ens espera un cop arribem: una ciutat mil·lenària amb un singular patrimoni medieval, barroc i modernista. L’estada de Sant Ignasi, un dels esdeveniments més remarcables de la història de la ciutat ha donat lloc a un extens llegat patrimonial vinculat a la seva figura.

 
Les galetes tècniques són estrictament necessàries perquè la nostra pàgina web funcioni i hi puguis navegar. Aquest tipus de galetes són les que, per exemple, ens permeten identificar-te, donar-te accés a determinades parts restringides de la pàgina si fos necessari, o recordar diferents opcions o serveis que ja has seleccionat, com les teves preferències de privacitat. Per això, estan activades per defecte, i no és necessària la teva autorització al respecte. A través de la configuració del teu navegador, pots bloquejar o alertar de la presència d’aquest tipus de galetes, si bé aquest bloqueig afectarà el correcte funcionament de les diferents funcionalitats de la nostra pàgina web.


Les galetes d’anàlisi ens permeten estudiar la navegació dels usuaris de la nostra pàgina web en general (per exemple, quines seccions de la pàgina són les més visitades, quins serveis s’utilitzen més i si funcionen correctament, etc.). A partir de la informació estadística sobre la navegació a la nostra pàgina web, podem millorar tant el propi funcionament de la pàgina com els diferents serveis que ofereix. Per tant, aquestes galetes no tenen una finalitat publicitària, sinó que únicament serveixen perquè la nostra pàgina web funcioni millor i s’adapti als nostres usuaris en general. Activant-les contribuiràs a aquesta millora continua. Pots activar o desactivar aquestes galetes marcant la casella corresponent, ja que estan desactivades per defecte.


Les galetes d’anàlisi ens permeten estudiar la navegació dels usuaris de la nostra pàgina web en general (per exemple, quines seccions de la pàgina són les més visitades, quins serveis s’utilitzen més i si funcionen correctament, etc.). A partir de la informació estadística sobre la navegació a la nostra pàgina web, podem millorar tant el propi funcionament de la pàgina com els diferents serveis que ofereix. Per tant, aquestes galetes no tenen una finalitat publicitària, sinó que únicament serveixen perquè la nostra pàgina web funcioni millor i s’adapti als nostres usuaris en general. Activant-les contribuiràs a aquesta millora continua. Pots activar o desactivar aquestes galetes marcant la casella corresponent, ja que estan desactivades per defecte.


Les galetes de funcionalitat ens permeten recordar les teves preferències, per personalitzar a la teva mida determinades característiques i opcions generals de la nostra pàgina web, cada vegada que hi accedeixis (per exemple, l’idioma en què se’t presenta la informació, les seccions marcades com a favorites, el teu tipus de navegador, etc.). Per tant, aquest tipus de galetes no tenen una finalitat publicitària, sinó que activant-les milloraràs la funcionalitat de la pàgina web (per exemple, adaptant-se al teu tipus de navegador) i la seva personalització d’acord amb les teves preferències (per exemple, presentant la informació en l’idioma que hagis triat en anteriors ocasions), fet que contribuirà a la facilitat, usabilitat i comoditat de la nostra pàgina durant la teva navegació. Pots activar o desactivar aquestes galetes marcant la casella corresponent, ja que estan desactivades per defecte.


Les galetes de publicitat ens permeten la gestió dels espais publicitaris inclosos a la nostra pàgina web d’acord amb criteris com el contingut mostrat o la freqüència en què es mostren els anuncis. Així per exemple, si se t’ha mostrat vàries vegades un mateix anunci a la nostra pàgina web, i no has mostrat un interès personal fent-hi clic, aquest no tornarà a aparèixer. En resum, activant aquest tipus de galetes, la publicitat mostrada a la nostra pàgina web serà més útil i diversa, i menys repetitiva. Pots activar o desactivar aquestes galetes marcant la casella corresponent, ja que estan desactivades per defecte.
Perquè ho entenguis de forma molt senzilla, et posarem un exemple fictici: si les teves últimes cerques a la web estiguessin relacionades amb la literatura de suspens, et mostraríem publicitat sobre llibres de suspens. Por tant, activant aquest tipus de galetes, la publicitat que et mostrem a la nostra pàgina web no serà genèrica, sinó que estarà orientada a les teves cerques, gustos i interessos, i per tant, ajustades exclusivament a tu. Pots activar o desactivar aquestes galetes marcant la casella corresponent, ja que estan desactivades per defecte.

GUARDAR

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a analitzar els nostres serveis. Si consents la seva instal·lació prem "Acceptar Cookies" o també pots configurar les teves preferències prement "Configurar Cookies". Més informació a la nostra "Política de Cookies".