11 nov. El camí Ignasià al seu pas per Montserrat
El Camí Ignasià recrea l’itinerari que el cavaller Ignasi de Loiola va recórrer l’any 1522, des de Loiola (Azpeitia, País Basc), el seu poble natal, fins a Manresa, ciutat on va fer estada durant 11 mesos abans de viatjar a Terra Santa. Manresa es va convertir des d’aleshores en l’emplaçament clau en la vida i obra del Sant. És en aquesta ciutat on Sant Ignasi, fundador de l’orde de la Companyia de Jesús (Jesuïtes), va tenir les experiències místiques i espirituals que van inspirar-lo en la redacció de la seva obra principal: els Exercicis Espirituals. La ruta, dividida avui dia en 27 etapes, transcorre durant 650 km per cinc comunitats autònomes: País Basc, La Rioja, Navarra, Aragó i Catalunya.
L’última etapa del Camí Ignasià transcorre a la comarca del Bages, dins del territori del Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central. Un traçat on gaudirem d’espectaculars panoràmiques de Montserrat. També ens endinsarem en un paisatge modelat pel passat fortament vitivinícola de la comarca que ens ha deixat d’herència un extens patrimoni de pedra seca.
La ruta s’inicia a la plaça de l’Abadia de Montserrat i continua pel Camí dels Degotalls. Per davant, ens espera una caminada majoritàriament amb tendència descendent excepte el tram que culmina a la serra de Montlleó, on trobem la pujada més remarcable de l’etapa. Un cop aquí, el terreny ja se suavitza fins a arribar a Manresa. La Cova de Sant Ignasi ens marcarà el final d’etapa i d’aquest camí.
UN CAMÍ ON DESCOBRIREU ALGUNES DE LES JOIES BAGES
El camí està senyalitzat amb rajoles amb un sol i amb fletxes de color taronja. L’etapa s’inicia a l’Abadia de Montserrat on hi podeu arribar amb l’Aeri de Montserrat. És allí on el cavaller Ignasi, ja convençut que la seva vida s’encaminaria cap a la recerca de Déu, va decidir deixar l’espasa als peus de la Mare de Déu de Montserrat i desprendre’s dels seus vestits de noble per entregar-los a un pobre, abans d’iniciar el camí cap a Manresa.
La ruta us durà fins a Monistrol de Montserrat, un dels quatre Portals a la Muntanya de Montserrat. És una vila antiga, cruïlla del Camí Ral de Barcelona a Manresa amb el camí de pelegrinatge a l’abadia. El poble apareix citat ja en documents del segle X i conserva actualment un interessant nucli d’estil medieval i renaixentista. Passareu per Marganell, un petit poble ubicat a dins del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat que brinda un paisatge magnífic del massís montserratí. De Marganell, també destaquen els seus itineraris romànics, que inclouen l’antic monestir de Santa Cecília, l’església de Sant Esteve i el monestir de Sant Benet.
Al pas per Castellbell i el Vilar, el camí transcorre pel nucli de Sant Cristòfol de Castellbell, entre camps de cultiu i esglésies romàniques com la de Sant Jaume i Sant Cristòfol de Castellbell. És aquí on l’any 1522, estant allotjat al mas de l’Enric de camí cap a Manresa, el pelegrí Ignasi va fer construir un pou. Des de llavors, aquest pou sempre ha brollat i mai hi ha faltat aigua. Per aquest motiu al poble se’l coneix com el Pou dels Miracles.
Castellgalí, situat en un punt estratègic, esdevé una cruïlla de camins amb una forta tradició de pelegrins. El Camí de Sant Jaume i el Camí Oliba conflueixen aquí amb la Ruta Ignasiana que travessa pel bell mig del municipi. També és una cruïlla de rius gràcies a l’aiguabarreig del Llobregat i el Cardener.
Finalment, el camí ens porta a Manresa on, des del mirador de la torre de Santa Caterina es pot gaudir d’una excel·lent panoràmica del conjunt monumental format per la Cova de Sant Ignasi, la Seu i el Pont Vell sobre el Cardener. Serà el preludi del que ens espera un cop arribem: una ciutat mil·lenària amb un singular patrimoni medieval, barroc i modernista. L’estada de Sant Ignasi, un dels esdeveniments més remarcables de la història de la ciutat ha donat lloc a un extens llegat patrimonial vinculat a la seva figura.